Påven stödjer bildandet av ”Carlo Maria Martini Foundation”

På kvällen den 31 augusti -årsdagen av kardinal Carlo Maria Martinis död – kallade påve Franciskus sin  medbroder  i jesuitorden och  forskaren i bibelkunskap ”en profetisk person och en urskillningens och fredens man.”

”The late cardinal, who died Aug. 31, 2012, at the age of 85, was ”a father for the whole church,” and remembering one’s fathers ”is an act of justice,” the pope said during a meeting with a group of Italian Jesuits.”

”Representanter för den italienska jesuitprovinsen har haft möte med påven för att presentera bildantet av ”Carlo Maria Martini Foundation”  som ska främja studiet av Martinis författarskap mm.

http://ncronline.org/news/people/pope-tells-jesuits-cardinal-martini-was-prophetic-man-peace

21 okt 2008 recenserade Gunnel Vallqvist Martinis bok  ”Jerusalemer Nachtgespräche. Über das Risiko des Glaubens” i SvD

Gunnel Vallqvist citerar Martini

”Läro­ämbetet (Magisteriet) står inte över Guds ord; det är dess tjänare, säger konciliet. Men det finns krafter som vill att synoden ­ålägger katolska bibelforskare att arbeta under Magisteriets kont­roll …”

Gunnel V slutar sin recension med orden

”En gränsöverskridande röst, ur kyrkans hjärta.”

http://www.svd.se/kultur/litteratur/en-rost-ur-kyrkans-hjarta_1916251.svd

// Irène

PS    Kardinal Martini  – den mest klarsynte, visaste  och frispråkige kardinal jag känner till…….. synd att han inte gick att klona……

Kardinal Carlo Maria Martini har avlidit

Nattens sanningar

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Påven stödjer bildandet av ”Carlo Maria Martini Foundation”

  1. Samuel Johansson skriver:

    Irène.

    ”Kardinal Martini  – den mest klarsynte, visaste  och frispråkige kardinal jag känner till…”
    …kunde varit ett citat av Franciskus, ett stort Martini-fan och mitt hjärtas bundsförvant i Rom.

    Genom att bekänna Martini som ”en andlig fader för hela Kyrkan” visar sig påven vara en andlig arvtagare till kardinalen och positionerar sig i ett ideologiskt ställningstagande som ligger i linje med reformrörelsens aggiornamento. Låt oss ta vara på hans bekännelse och bulta på hans hjärtas dörr.

    Genom att göra de fattiga och ”dessa mina minstas” intressen till högsta prioritet har påven – som Sr Joan Chittister noterar – ställt sig bakom de maktfattiga, marginaliserade kvinnornas kamp för rättvisa, social upprättelse och fullt erkännande i Kyrkan. Med eller utan Mor Maria som förebild, men Marias lovsång visar på en ödmjuk stolthet som kunde vara en förebild för alla i Kristi efterföljd.

    Genom att kalla Bergspredikan och Matteus 25 ett ”program för livet” – som påven skriver på Twitter – gör han Jesu etik och Jesusbönen ”… ske din vilja på jorden så som i himlen …” till sitt höga ideal. Ett ideal som uppfordrar till handling, till förändring i jordiska – och därmed alla kyrkliga – angelägenheter.

    Genom att vara en lyssnande herde och beredd att ”göra sinnesändring” – som i sin kontrovers med sina politiskt radikala jesuitbröder i Buenos Aires, som han senare räddade livet på under juntatiden och senare försonades med – har påven gjort sig mottaglig för argument och visat sig villig att ”evolvera” i sina övertygelser. Och i praktisk handling.

    Låt oss hjälpa honom fördjupas i sin mariologiska feminism och i alla andra reformfrågor.

    Samuel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *